maanantai 17. helmikuuta 2014

Mitä pesäpallo odottaa?

Aloitetaan hieman pidemmällä johdannolla. UEFA:n erotuomarikoulutuksen punainen lanka on tällä hetkellä seuraava: "What does football expect?" Eli siis mitä jalkapallo lajina odottaa tuomareiden ratkaisuilta. Ei siis pelaajat, joukkueet tai katsojat yksinään, vain koko lajiyhteisö. Esimerkkinä pelaajan kaataminen läpiajosta, jalkapallo odottaa kentältäpoistoa (pun. kortti), eikä erotuomarin sääntökoukeroa puolustajien sijainnista, jolloin kaikkien yllätykseksi nouseekin vain keltainen kortti. Erotuomareiden toiminnanohjauksessa on siis käytössä sääntökirja, mutta sen tulkitsemisessa yhä voimakkaammin tuomioiden kansatajuisuus.

Viikonlopun syöttö-gate (http://www.youtube.com/watch?v=vkr43riUsuQ) Jyväskylässä on hyvä esimerkki tilanteessa, jossa mielestäni ei ole oleellista mitä tuomarikoulutuksessa tai pahimmillaan sääntötyöryhmässä keskutellaan. Tärkeintä on se, että mitä pesäpallo odottaa, jos lukkarin syöttö noustessa osuu räpylään.

Pesäpallon sääntöjen mukaan lukkarin koskettaessa palloa ennen kuin syöttö on osunut maahan tai lyöjä lyönyt, tuomitaan lyöjälle ja etenijöille vapaataival. Säännöllä vahvistetaan pelaajien turvallisuutta, ettei kävisi tilannetta, jossa lukkari ottaa kiinni palloa, johon lyöjä lyö. Tulkitaan pilkun tarkasti sääntöä, ja kaikille pelaajille vapaataival. Syöttötuomarin selkänoja vahva, ei ongelmia, mutta hieman sirkusta.

Kysymys, joka kuitenkin pitää heittää pelaajille, pelinjohtajille ja pesäpallolle on seuraava: Onko ylöspäin nousevan pallon osuminen lukkarin räpylään lähtökohtaisesti a) syöttövirhe b) turvallisuutta vaarantava peliteko?

Jos a), riittäisi siis pelkkä väärä syöttö.
jos b), vapaataival kaikille.

Jatkokysymyksenä tietenkin vielä: Tuomitaanko tilanne samalla tavalla superpesiksessä ja naperopesiksessä?

Tästä teemasta riittäisi paljon muitakin tilanteita, joiden tuomitsemislinjasta pitäisi keskustella teemalla "mitä pesäpallo odottaa?".
  • Estämistilanteet ja mitätöinnin käyttö
  • Matala-linja naisten superpesiksessä
  • Pelitilanteen katkaiseminen sisäjoukkueen toimesta voimakkaalla protestoinnilla
  • Ajolähtö ja pesäturva

5 kommenttia:

  1. Vastaus kysymykseen: ehdottomasti vaihtoehto A. Pelkkää tyhmyyttä lähteä tuota soveltamaan, selittämään tai vertaamaan estämiseen ja pallon ilmasta kiinniottoon. Edes koodinimi "vuoden lukkari" ei pysty harjoittelemaan syöttöä, joka ilmaan lähtiessä ottaisi tarkoituksella osumaa räpylään, vaihtaisi ovelasti suuntaa, kohoten metrin ylöspäin ja tippuen lautaseen vaikeasti lyötävään paikkaan. Ja siis onnistuisi tässä silloin kuin haluaa.
    Mutta missäs pöydässä tämä ratkaistaankaan?

    VastaaPoista
  2. Ei tuohon pysty kun jonkinasteisesti kammosta kärsivä lukkari. Sellainen ikävä kyllä löytyy Tahkon kotipesästä tällä hetkellä.

    VastaaPoista
  3. Kyllä tuohon viime kesänä "pystyi" naisten superin lukkareista ainakin 3-4.. Paljon pyörittelin, että miten pitäisi tuomita. Onneksi kaikki vedotut (ehkä 10-15 kpl) hassun näköiset syötöt pystyi antamaan matalina tai sitten ihan lautasväärinä. Eikä kukaan kertaakaan kyseenalaistanut tuomiota.

    VastaaPoista
  4. Kommentteja edellisiin: tuollaiseen syöttöön pystyy harjoittelemalla kuka tahansa pääsarjalukkari, eikä syötön tarvitse olla oikea edes joka toisella kertaa, jos sen syöttää viimeisenä ilman väärää alla jossain ottelun ratkaisukohdassa. Itse olen kokeillut ihan harrastuspohjalta erilaisia versioita tuosta ja kyllähän siitä oikeaan kohtaan tarjottuna saisi varsin tulkinnanvaraisia tilanteita aikaan. Muistan törmänneeni keskusteluun aiheesta toistakymmentä vuotta sitten, kun Aatu Meriläinen syötti vastaavia pudotuspelivaiheessa (vrt. kommentti klo 15.36). Pesäpalloyhteisölle varmaankin riittäisi tuollaisissa pelkkä väärä.

    VastaaPoista
  5. näin entisenä lukkarina sanoisin että hyöty tollaisesta syötöstä on minimaalinen ja kohtuuton antaa kaikille vapaataipaleen ,eriasia on jos lukkari heittää väärän ja ottaa kopin ,tälläistä sattui jonkin verran suomisarjassa..

    VastaaPoista